10 Ağustos 2012 Cuma

Taze Fasülye Denilince...



Taze fasülye denilince,aklıma evim gelir.Annemin sofrasından eksik etmediği ailecek her çeşidini severek yediğimiz günler gelir.

Taze fasülye denilince,dedemlerin bahçesi aklıma gelir,sırıkla tutturulmuş gövdesinden toplayıp kuzenlerimle oturup bahçenin serinliğinde çektiğimiz fotoğraflar aklıma gelir.


Taze fasülye denilince yoğurt aklıma gelir ki ikisi çok yakışır birbirine,yoğurt da bana yakışır severim kendisini :)

Taze fasülye denilince mutfağım aklıma gelir,öyle ki esas oğlanın severek yediği yemeklerimdendir muhterem sebze.

Taze fasülye denilince,zarafet,narinlik biraz da kırılganlık aklıma gelir.Bu sebzeye dişiliği yakıştırıyorum anlayacağınız.


 Malzemeler :


200 gr kadar taze fasülye

Bir adet kuru soğan

Bir adet domates

Bir,iki küp şeker

Zeytinyağı,tuz


Yapılışı :

Bir bıçak yardımıyla kılçıklarını ayıkladığımız ve arzuya göre uzun olması için ikiye ya da küçük parçalar olsun diyorsanız da birkaç parçaya bölerek fasülyeler temizlenir.Kuru soğanı inceden doğrayıp zeytinyağı eşiliğinde pembeleştirir ve istersek bu işlem sırasında küp şekerleri ilave edebiliriz.Fasülyeleri ekleyip kavurur ve lezzetini arttırırız.Sonra kabuğu soyulup küp küp doğranan domatesi ekleyip tuzunu koyarız.

Ben bu işlemleri küçük bir düdüklü tencerede su koymadan yapıyorum hem daha yumuşak hem de kısa sürede yemeğim pişiyor.Tavsiye ederim yaklaşık 20 dk'da yemeğiniz hazır olur.Sizde de bendeki gibi eski model bir düdüklü tencere varsa kapağını dikkatle kapattıktan sonra yanındaki çubuğu dik pozisyona getirin.Orta ateşte başlar kaynama sesi ve o malum tencere sesi yükselince de altını kısar ve çubuğunu yan pozisyona getirirsiniz.Yemek pişip kapağını açacağımızda ise vaktiniz varsa beklemenizi öneririm yok ise lavabonun altına dikkatle getirip (aman dikkat çubuğunu kaldırmayın hemen)biraz üzerine su akıtıp içindeki buharın çıkmasını sağlayın.Buharın bittiğinden emin olunca da tencerenin kapağını açabilirsiniz.

Yanına her türlü bulgur pilavı,turşu ve de yoğurt yakışır hem de ne yakışır :)

Afiyet Olsun !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder