14 Kasım 2012 Çarşamba

Denizli' de Sirin bir Bayram - II



Merhabalar, Denizli hakkındaki bir önceki yazımın üzeriden bir hayli zaman geçti serinin ikinci yazısı da işte karşınızda.
Üç tane sınavdan çıkıp, beynimin kazan gibi olmasını fırsat bilerek Denizlim hakkındaki yazıma devam ediyorum :)


Dedim ya bayramda oradaydık, fırsat bulunca da merkezi gezmeye çalıştık. Zaten benim şehrim fakat uzun bir ara verince yine özlüyor insan.


İzmir İşgali Sırasında halkı savunmaya çağıran Denizli Müftüsü
Ahmet Hulûsi Efendi
Efendim Denizli öyle adının çağrışım yaptığı üzere denize kıyısı olan bir şehir değil. "Hadi canım bunu bilemeyecek ne var " dediğinizi duyar gibiyim ama öyle demeyin üniversiteye gelip hala bu soruyu bana soran insanlarla karşılaştım ben de anlam veremedim.

Kimse alınmasın ama egenin incisi İzmir filan değildir kimseyi yemesinler :) Denizlidir de demiyorum bu arada. Yalnız ufaktan İzmirlilere sataşıyorum farkedile :) Her ege şehrini ben ayrı tutuyorum hepsi gözümde çok değerli; çünkü doğup büyüdüğüm topraklar.

Şehrin merkezi yıllar içinde eski köy görüntüsünden çıkıp daha modern bir hale büründü. Mesela şu paylaştığım fotoğrafların eski hallerini görseydiniz bana hak verirdiniz. Alt yapı çalışmaları, park çalışmaları son yıllarda öyle hızla ilerledi ki Egenin en büyüğü diye kategorilendirilen konularda Denizli başı çeker oldu. Egenin en büyük parkı İncilipınar Vali Recep Yazıcıoğu Parkı'dır meselam. Düğün fotoğraflarımın çekildiği Bağbaşı Parkı ise benim için en özel parktır  :)


Denizli Hükümet Konağı 

Denizli'de ilk yerleşim M.Ö 261'de Suriye kralı Antiokhos'un eşi Laodikeia için burada bir şehir kurmasıyla başlar. Şehir ismini bu kadıncağızdan alır. Sonrasında 1070 yılarında  Türklerin eline geçer ve sonrasında Germiyanoğulları, İnançoğulları derken günümüze kadar gelir.

Okuma yazma oranı yüzde 94' tür. İçinde bulunan Pamukkale Üniversitesi ise öğrenci kapasitesi ve kampüsünün güzelliği ile bir çok adı sayılır üniversiteyi arkada bırakır.

Gezelim görelim tadında yazdığım bu yazıyı yıllar içerisinde tarihi mekanlardan çektiğim fotolarla güzelleştirmek isterim . Ancak şimdilik malzeme bu kadar :)

Yolunuz o taraflara düşerse bi uğrayıverin  Denizli'ye, ha benden de selam ediverin gari :)




4 yorum:

  1. Havasına suyuna taşına toprağına her köşesi cennetim bir başkadır benim memleketim demiş şair .Ne güzel söylemiş Gözünü açtığın doyduğun yaşadığın yersenin toprağın suyun ve havandır işte sana yaşam sevinci verenözlenilen yerlerdir.bende denizliyi her zaman beğenmişimdir.bana her geçişimizde çok sıcak gelirdi demek kisenin gibi sıcak ve güzel bir kızımızesas oğlanın gelini olacakmışda ondan .İyiki varsınız.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel övgüler için teşekkür ederim anne :) İnsanın yaşadığı, doğduğu yer hep gözüne en güzeli görünür dediğiniz gibi bizimki de öyle işte. Tabi İstanbul'un yeri de ayrı deyip noktayı koyayım. İstanbul sizi bekler bu arada :)

      Sil
  2. MRB konuşan balon bende denizliliyim şirin bir blogunuz var esraningezegeni.blogsot.com beklerim sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esra, hemşehrimle tanışmak ne de güzel :)

      Sil