25 Eylül 2012 Salı

Uşaklar Hamsi Tava Yapayrum



 Kısa bir aradan sonra tekrar merhaba. Okulların açılması beni olumsuz etkiledi diyemem fakat insan her zaman yazmak istemez değil mi ama :)

Bu postum anlaşılacağı üzere yemek üzerine. Uzun bir aradan sonra hamsiler yine sofralarımızı süslemeye başladı. Madem öyledir biz de bir alalım dedik ve işte bugünkü yemeğim : Hamsi tava


Tezgahımı Denize Çevirirsem




Öncesinde sıkı bir temizleme süreci ardından da yıkama yağlama işleri ile zavallı hamsiler kafalarını hunharca koparmamıza daha fazla dayanamadılar ve bir koşu tavaya dizildiler.

Ha şöyle dedim ve una buladım kendilerini. Hakikaten zor iş balık temizlemek hele ki balık yemeye yeni yeni alışan biri yapıyorsa bunu bu iş tam bir işkenceye dönüşebiliyor.





 Buradan selamlarımı sunuyorum, esas oğlan ikinci denememde imdadıma yetişip azgın hamsileri temizleyiverdi. E seviyor balığı işinde de ustalaşmış tabi.


Hamsi tavanın ne gibi bir tarifi olur, zaten oldukça basit görünüyor ancak elbette kendimizce püf noktaları vardır. İşte benimkiler :






- Fazla yağda pişirmeyin sonra buğulamaya dönüyor, kıtırlaşmakta zorlanıyor, ben fazla değil iki-üç kapak sıvı yağ ile pişiriyorum

- Mısır ununa biraz beyaz un katarak da yapılabilir lezzetli oluyor, 


 - Tavanıza düz bir tabak kapatarak mümkünse ocaktan uzak bir yer mesela lavaboda ters yüz yapabilirsiniz balıkları.

 Böylece düz tabak kapatılıp tava ters çevrilerek  balıkların şekli bozulmamış olur.





Yanına bol ekşili marul salatası enfes olur. Hamsinin kilosu buralarda 5 TL yani oldukça makul bir ücrete akşam yemeğiniz en lüks sofralardan bile daha lezzetli hale dönüşebilir :)

Tabi sonrasında ele, tavaya yok efendim tabaklara sinen balık kokusundan bahsetmiyorum. Bunlar da şu anda mutfağımda mevcut bile :(



Afiyet olsun !

5 yorum:

  1. Burcu,
    Uzun zamandır senden bir post bekliyorum.
    Ya da haber diyebilirim.
    Nerelerdesin yahu !
    Özlettin kendini.
    Hamsi tava olayına da bayılmadım değil hani..
    Hatırlar mısın ilk balığını benimle yemiştin.
    Galata Köprüsü Yunus Balık'ta...
    Hey gidi günler..
    Sevmediği balığı bile pişiriyor insan gün gelince..
    Benim Beyefendi de balık yemediği için evde balık pişmiyor.Hatta zamanında balık pişeceği gün eve gelmediği olurmuş felan.. Her ne kadar zaman zaman yedirmiş olsam da çok fazla içini bulandırmak istemiyorum kendisinin.Fakat senin bu yaptıkların enfes görünüyor.Özledim hamsi yemeyi... Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet :) İlk balığımı seninle yedim Ayşecik, kusmama ramak kala limon suyu imdadıma yetişiyordu yerken ama güzeldi herkeslere de söylerim ilk yediğim anı. Umarım bey abi alışır balık yemeye demek ki yemesi için baskı kurmuyorsun bi dene bizde tutuyor ;)
      Bana gel sana hamsi kardeşlerden bir sofra kurayım inşaalah. Tekrar sağol...

      Sil
    2. Belli mi olur? Düşer belki yolumuz.
      Ararım seni, hazırla balıkları biz geliyoruz akşama derim.. :)

      Sil
  2. Neyseki bizim evde pişmiyor şimdilik :) Koku olayı sadece elimizle kalıyor ama o bile yetiyor gerçekten. Sevmesem hiç bulaşmam balıklı ortama.
    Hamsi tavayı da çok severim. Küçük felan ama bir hamside balık yediğimi anlarım ben.
    Çıtır çıtır çok güzel görünüyor senin pişirdiklerin de. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil