4 Eylül 2012 Salı

Konya Mutfagı : Bamya Çorbası ve Etli Ekmek



Önceki yazılarımda da dedim ya Konya serisi epey uzun oldu. Bu postum ise Konya'nın mutfağı hakkında. Konyalılar ağzının tadını biliyor efendim yemekleri lezzetli özellikle bamya çorbasını bu şekilde çok nadir yemişsinizdir. Ya da böylesini hiç yediniz mi emin değilim :)


Malzemeler :

- 100 gr kuru bamya

- 100 gr inceden doğranmış kırmızı et

- 1 orta boy soğan

- 1 kaşık salça

- limon tuzu, tuz,karabiber

- Sıvı yağ


Umuyorum eksik yazmamışımdır. Yapılışına gelince her yemekte olduğu gibi soğan yağ ikilimizi güzelce kavurup inceden doğranmış etlerimizi ekliyoruz.



Ancak bunun öncesinde bir şey var ki o çok mühim. Kuru bamyaları bir tencerede ıslatıp yumuşatıyoruz bazı ev hanımlarına göre ise  kaynayan suya ekleyip bu işlemi yapabilirmişiz, karar sizin.

Yukarıda kavrulan malzemelere salçayı da ekleyip sıcak su ilave ediyoruz. Sonrasında yumuşattığımız bamyaları da koyup isteğe göre limon tuzunu ayarlayıp orta ateşte pişirmeye bırakıyoruz.


Sonuç ise yukarıdaki tabakta mevcut :) Konya düğünlerinde (ki buna bizzat iki kere şahit oldum) bu yemek oldukça meşhur. Biz egeliler bamya yemeği derken Konyalılar buna bamya çorbası demeyi tercih ediyorlar. Tabi arada oldukça fark var. Yemeğin özelliği ekşi ve sulu oluşu bu ayrıntıyı kaçırmayın yaparken. 

Bu postumu kayınvalidem sevgili Mehtap Hanım'a ithaf ediyorum :) Ne de olsa onun değerli ellerinde şekillendi bu yemek ve afiyetle yedik.

Gelelim etli ekmek konusuna. Evlerde yapılmadığını, sadece lokantalarda yendiğini öğrendiğimde biraz şaşırsam da gidip yerinde fotoğrafladığım için şanslı hissettim kendimi. İşte  Vedat Milor'un bile hayran olduğu, Konya'nın meşhur etli ekmeği ...










6 yorum:

  1. Konyalılar ağzının tadını kesinlikle biliyor Burcu ;)

    Bamya çorbası sen de bilirsin ki Konyalıların düğün yemeklerinin başını çeker.Elden ele lezzeti değişir tabi... Koca düğün sofralarında ellerinde kaşıklar bamya çorbasını bekler davetliler...

    Bazen de etli ekmek olur menü de ki, ikisini de tattığımdan biliyorum etli ekmek favorimdir. Ayrıca ellerine sağlık.Bu bamya çorbası olayı maharet ister.Konya'lı olmuşsun sende artık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle özel ve de güzel bir yemek ,teşekkür ederim ama asıl maharet Mehtap Hanım'ın elindendi :)

      Sil
  2. bamya sevmem ama etli ekmek süper gozukuyor =)
    banada beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisinin de tadı harikaydı denemeni tavsiye ederim bamya çorbasını :)

      Sil
  3. Bugün bende de bamya var ama zeytinyağlısı.Kurusunu hiç denemedim eline sağlık.Etli ekmeklerde çok leziz görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konyaya yolun düşmeli bu lezzetleri denemelisin sevgili Mehtap :)

      Sil